Ctitoria brancoveneasca de la Sambata de Sus sta adapostita astazi, ca si odinioara, sub inaltele pridvoare de piatra ale Muntilor Fagaras, acolo unde lantul lor se intrerupe parca intr-o uriasa poarta de trecere catre fratii de dincolo de munti.
Manastirea, deosebit de placuta vederii pelerinului din punct de vedere estetic, este in primul rand renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant. E un loc plin de pace si armonie.
Daca ajungeti sa-i calcati pragul, nu ratati sub nici o forma:
– sa vizitati bisericuta veche din incinta manastirii, decupata parca din filele istoriei, dar si grandioasa biserica noua;
– sa admirati cele doua lacuri de langa manastire, care alcatuiesc un decor superb;
– sa urcati pana la Izvorul Parintelui Arsenie, unde va veti racori cu apa de munte;
– sa vizitati muzeul care detine una dintre cele mai bogate colectii de picturi vechi pe sticla apartinand secolelor XVIII-XIX, icoane pe lemn, vesminte preotesti si arhieresti, o colectie unica de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum si o valoroasa colectie de obiecte de cult. Muzeul este amplasat la mansarda intregului corp sudic de cladiri;
– sa vizitati vechea staretie, cu atelierul de pictura pe sticla – unul dintre cele mai importante centre din tara.
Daca doriti sa prelungiti starea de bine, va puteti caza chiar la Academia Manastirii de la Sambata – o cladire cu aproximativ 70 de camere, cu un amfiteatru cu o capacitate de 150 de locuri. Aici se desfasoara periodic diferite conferinte pe teme religioase, culturale, stiintifice si artistice. Spatiul verde din fata Academiei este amenajat cu alei luminate, gard viu, si central un mic bazin din care tasneste o frumoasa fantana arteziana.
Frumusetea edificiului este dublata de farmecul naturii, unde murmurul raului Sambata se impleteste cu soapta de rugaciune a calugarilor, oferind astfel credinciosilor si vizitatorilor care poposesc aici ceva din frumusetea si pacea Raiului.
Accesul rutier se face de pe DN1 E68 Brasov-Sibiu (Fagaras spre Avrig 11 km) din comuna Voila, satul Sambata de Jos, spre stanga pe DJ prin comuna Sambata de Sus (15 km) sau din orasul Victoria pe DF de la baza versantului nordic al Muntilor Fagaras (10 km). (Roxana Paun)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Un_colt_de_Rai/1]}